Woonhuis in Budel | 2011

De oriëntatie van het kavel met de tuin op het noorden heeft er toe geleid dat de woning juist aan de straatzijde en in de keuken op het westen veel glas heeft gekregen. Zo kan het daglicht tot in vrijwel alle hoeken van de woning toetreden. In de koude periodes kan zoveel mogelijk zonnewarmte worden binnengehaald. Oververhitting in de warme periodes wordt voorkomen door een combinatie van verticale screens en zonwerende beglazing.

Om de bouwkosten in te perken moesten de constructieve uitgangspunten eenvoudig zijn. Door de woning geheel te onderkelderen werd de hoeveelheid ruimte geoptimaliseerd en bleef de fundering toch eenvoudig. De breedte van de woning is in één keer te overspannen met een betonvloer en bij grote gevelopeningen is gevelstuc op isolatie toegepast om dure lateiconstructies te vermijden. Alle functies zijn in één compact, maar ruimtelijk volume gevoegd. Het souterrain is door het vele daglicht een prettige verblijfsruimte. Op de begane grond lopen woonkamer, keuken en hal in elkaar over en door de open trappen kan de hoogte vanaf souterrain tot nok ervaren worden. Het dak is rondom opgetild waardoor de slaapkamers door het uitzicht open en ruimtelijk aanvoelen.

Woonhuis in Budel | 2011

atelier T:
ontwerp, technische uitwerking en bouwbegeleiding
constructie:
Duisters constructie adviesburo, Budel
uitvoering:
Vos bouwbedrijf, Weert
bruto vloeroppervlak:
233 m2
bruto inhoud:
711 m3
kavel:
331 m2
bebouwd:
78 m2

WOONHUIS BUDEL